fbpx

(G)een dak boven je hoofd

Een plek waar je thuis bent, dat lijkt zo vanzelfsprekend. Zeker voor een makelaar zou je zeggen. Het is notabene ons werk om anderen een (nieuw) dak boven het hoofd te bieden. Maar juist omdat het zo vanzelfsprekend lijkt, vonden wij het tijd om het eens van een andere kant bekijken. Daarom hielden we op Goede Vrijdag een paasontbijt voor dak- en thuislozen van het Leger des Heils. En dat ging ons aan het hart.

MAARTENMakelaardij is in Dordrecht nog een relatief jonge makelaar, dus dit was gelijk een mooie mogelijkheid om nog meer kennis te maken met de mensen in onze stad. Maar dat was uiteraard een bijkomstigheid. We wilden graag iets belangeloos doen voor de maatschappij. En het liefst iets wat een link heeft met ons werk. Die link is er dus zeker: de zorg om een dak boven je hoofd.

Paasontbijt

In januari ontstond het idee: een paasontbijt voor daklozen, omdat naast een huis ook een ontbijt voor hen allerminst vanzelfsprekend is. In eerste instantie wilden we dat doen bij ons op kantoor. Het Leger des Heils adviseerde echter om het bij hun te doen. Mede omdat de mensen het daar kennen en vaste vrijwilligers makkelijk bij kunnen springen. Zo was de locatie geregeld, nu de rest nog. Wij zijn actief gaan zoeken naar sponsors. We wilden namelijk het liefst Dordtse ondernemers betrekken bij dit project. Na veel telefoontjes, mailtjes en persoonlijke bezoekjes, bleek het een succes. We kregen veel positieve reacties en donaties in de vorm van geld of producten. Uiteindelijk is ons hele ontbijt gesponsord, fantastisch!

Croissantjes, eieren en verse jus

En dan, de ochtend van het ontbijt. Die begon eigenlijk de avond daarvoor al. Met een aantal collega’s verzamelden we alle spullen om ze vervolgens de volgende ochtend in de auto te laden. En zo gebeurde het. Goede Vrijdag begon vroeg en na het inladen vertrokken we met zes mensen van ons kantoor naar het Leger des Heils. Daar werden we met open armen ontvangen door zo’n 50 man. We hebben met elkaar genoten van onder andere heerlijke croissantjes en eieren van Broodcafé Jaap, verse jus van Brut, turksbrood van Babylon en koffie van Coffeelicious. Daarnaast waren er veel sponsors* die ons voorzagen van nog meer lekkers of geld. Mede daardoor was het genieten!

Schrijnende verhalen

Misschien was het eten maar een bijzaak. Of juist een middel, dat is maar net hoe je het bekijkt. Want tijdens het ontbijt hebben we veel gesprekken gevoerd met de dak- en thuislozen. Dat was inspirerend, ontroerend en zette ons met beide benen op de grond. Ieder mens had zijn eigen verhaal en velen van hen deelden schrijnende situaties met ons. Dat raakte ons, want in welke benaderde situatie sommigen ook zaten, ze bleven vaak positief! Een houding waar we allemaal wat van kunnen leren.

Wat ons betreft was het een enorm succes en zeker voor herhaling vatbaar. Sterker nog: er is nog geld over van deze actie. Dat houden we apart en besteden we nog een keer aan een maaltijd voor de mensen van het Leger des Heils.

Als we allemaal iets voor de ander doen, wordt de wereld steeds een stukje mooier.

 

* De genoemde sponsoren in de tekst zijn slechts enkele voorbeelden. Deze bedrijven hielpen ook mee: MAAN, Findt Advies, Van Zessen Financiële diensten, Direct Source International, HEMA, Van der Sterre, Albert Heijn (Achterom) en de Stadsbranderij.

Deel deze blog

Meer blogs lezen?

Mobiel_icon Praatwolken Arrow-left SVG_brochure SVG_fotografie SVG_internet SVG_plattegrond SVG_socialnework SVG_tekoopTE KOOP Ster Brochure Huis PC