fbpx

Pats, op je muil gauw!

Rotterdam. De mooiste en gezelligste stad die er is. Breek me de bek niet open! Omdat wij zo veel houden van deze rotstad staat de tweede no-nonsense gebabbel in het teken van alles wat te maken heeft met Rotterdam. Van de niet lullen, maar poetsen mentaliteit tot de stad Rotjeknor zelf en natuurlijk die heerlijke uitspraken. We geven je een lesje Rotterdam en Rotterdams. Helemaal gratis, dus kost je geen klauwen met geld. Soms kan deze rauwe stad vol met bloedeerlijke mensen namelijk wel even wennen zijn voor niet-Rotterdammers. Ja toch, niet dan?

Work, work, work

Wat iedereen wel weet over Rotterdammers is dat het harde werkers zijn. Het niet lullen, maar poetsen motto wordt in de stad fel nageleefd en door het hele land weten ze dat Rotterdammers er niet vies van zijn om de handen uit de mouwen te steken. Door al deze mensen is Rotterdam groot geworden en blijft het een vooruitstrevende stad. Dit is tevens terug te zien in de diverse architectuur, internationale bedrijven en de vele ondernemers met hun innoverende ideeën.

Eerlijkheid duurt het langst

Ook algemeen bekend over Rotterdammers; ze zijn altijd eerlijk en ontzettend direct. Dit zorgt er soms wel voor dat Rotterdammers wat onbeschoft of grof uit de hoek kunnen komen. Maar zo is dit vaak totaal niet bedoeld, dus geen zorgen. Door deze eerlijkheid zal je wél altijd precies horen waar het op staat en komt het altijd recht uit het hart. Geen gedoe dus, gewoon lekker recht voor z’n raap. Kan je het lesje Rotterdam(s) nog aan?

Voetbal!

Nergens anders in het land vind je een stad met maar liefst drie professionele voetbalclubs. Dit maakt Roffa de voetbalhoofdstad van Nederland. Je vindt hier niet alleen Feyenoord, maar ook Sparta en de Kralingse club Excelsior. Voor de echte voetballiefhebbers heb je hier dus altijd gegarandeerd voetbalplezier. Behalve als jouw cluppie verliest natuurlijk…

Zo trots als een pauw

Rotterdammers zijn trots op hun stad! En zeg nou zelf, dat mag toch ook wel? Met een wolkenkrabbertje hiero en een bijzonder gebouwtje daaro is er genoeg te zien. Toeristen én inwoners kunnen hun ogen uit blijven kijken door gebouwen zoals de Markthal, de Euromast en de Rotterdam. Wat 010 ook zo uniek als stad maakt, is de multiculturele samenleving. Dit zorgt onder andere voor veel meer diversiteit en tolerantie, maar ook voor ontzettend veel lekker eten. Van Aziatische toko’s en Mexicaanse tacqueria’s tot oer-Hollandse gerechten. Fun fact: Wist je dat Bram Ladage, die met die heerlijke verse patat, een écht Rotterdams bedrijf is dat begonnen is op de markt?

Unieke stadsbeleving

Steeds vaker zien we in Rotterdam de gerste concepten en ideeën op eenvoudige kantoorgebouwen en woontorens verschijnen. Waarom geen biologisch terras met moestuin maken op het dak van een hoog flatgebouw zoals bij de Schiekade? Of een leegstaand tropisch zwembad omtoveren tot een restaurant en bar met uitzicht over de Nieuwe Maas? Niets is te gek! Daarnaast worden er het hele jaar door meerdere evenementen in de stad georganiseerd. Denk hierbij aan het International Film Festival Rotterdam (IFFR) in januari en het North Sea Jazz en zomercarnaval in juli. Ook voor andere leuke feestjes, food truck festivals en concerten ben je in Rotterdam aan het goede adres.

Ken je dat niet horen dan?

Rotterdammers hebben echt hun eigen taaltje. Lekker plat en met overal waar het kan een ‘natte T’ erachter. Hoewel je in de stad misschien niet zoveel meer hoort van het typische Rotterdamse dialect, zijn er nog genoeg Rotterdammerts die dat platte accent nog wel hebben. Hieronder een aantal van de leukste Rotterdamse uitspraken:

  • Komen wij uit Rotterdam? Ken je dat niet horen dan? Dit wordt vooral tijdens de wedstrijden van Feyenoord door vele enthousiaste fans luid geschreeuwd. Maar ook Rotterdammers zullen het buiten hun stad vast wel eens gekscherend gezegd hebben. Bovendien is er zelfs een pagina op Facebook met deze zin.
  • Ben je helemaal van de pot gepleurd? Als iemand dit aan je vraagt, is er een grote kans dat je wel iets heel raars hebt gedaan. Het betekent namelijk: ben je helemaal gek geworden?
  • Hebbie nog wat te nassen? Oftewel: heb je nog wat te eten? Ook is al iets niets smaakt, is het niet te nassen.
  • Mot je een bakkie pleur? Iedereen drinkt het weleens. Het zwarte goud. Een kopje koffie dus. Maar een bakkie pleur klinkt toch wel een stuk gezelliger.

Zo, je bent geslaagd voor het lesje Rotterdam(s)!

Dat ging als kakken zonder douwen. Het is allemaal ook niet zo ingewikkeld, joh.

Dat was weer je maandelijkse portie no-nonsense gebabbel met als onderwerp ‘Lesje Rotterdam(s)’. Tot zaterdag 6 juli!

Deel deze blog

Meer blogs lezen?

Mobiel_icon Praatwolken Arrow-left SVG_brochure SVG_fotografie SVG_internet SVG_plattegrond SVG_socialnework SVG_tekoopTE KOOP Ster Brochure Huis PC